tiistai 10. syyskuuta 2013

Saksa 1920-luvulla

 Weimarin tasavalta syntyi vuonna 1919 ja oli perustamisestaan alkaen Weimarin tasavalta oli vasemmiston ja oikeiston ääriliikkeiden paineessa. Vasemmisto syytti sosiaalidemokraatteja aatteen pettämisestä liittoutumalla vanhan vallan kanssa vallankumouksen sijaan, kun taas oikeisto vastusti demokraattista järjestelmää ja olisi mieluummin palannut vanhaan autoritaariseen malliin.

13. maaliskuuta 1920 ryhmä Freikorpsin  joukkoja valloitti Berliinin ja laittoi oikeistolaisen lehtimiehen Folfgang Kappin uuden hallituksen valtakunnankansleriksi. Koska Freikorpsin joukot olivat Ebertin ainoa vallansäilyttämisen keino, hän ei voinut tehdä muuta kuin vetää parlamenttinsa Dresdeniin, josta se kuulutti yleislakkoa. Tämä pysäytti talouden kokonaan ja Kappin hallinto rojahti jo 17. maaliskuuta.

Yleislakon voimasta vaikuttuneet kommunistit järjestivät kansannousun Ruhrin alueella 1920, kun 50 000 työläistä muodosti puna-armeijan ja otti provinssin itselleen. Armeija ja Freikorps kukisti kansannousun ilman hallituksen ohjastusta. Kommunistisia vallankumouksia tukahdutettiin myös maaliskuussa 1921 Saksissa sekä Hampurissa.

virallinen kansankokouksen kirjehttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Offizielle_Postkarte_Weimarer_Nationalkversammlung.jpg/220px-Offizielle_Postkarte_Weimarer_Nationalkversammlung.jpg



 Vuonna 1923 tasavalta ei pystynyt enää maksamaan sotakorvauksia kuten Versaillesin sopimuksessa oli sovittu ja uusi hallitus jäi jälkeen maksuissa.

Vastaukseksi ranskalaiset ja belgialaiset joukot miehittivät Ruhrin alueen, joka oli Saksan isoimpia teollisuuden keskittymiä, ottaen haltuun alueen kaivokset ja tuotantolaitokset tammikuussa 1922. Tammi­kuussa 1923 kuulutettiin vastatoimeksi yleislakkoa ja kehotettiin passiiviseen vastarintaan. Lakot kestivät kahdeksan kuukautta, mistä Saksan talous joutui kärsimään, ja maan oli turvauduttava tuontiin.


Koska lakkoileville työläisille täytyi myös maksaa palkkaa valtiolta, painettiin lisää rahaa, joka aiheutti hyperinflaation. Ennen hyperinflaatiota yhdellä yshdysvaltain dollarilla oli saanut 4,2 saksan markkaa. Elokuussa 1923 dollarilla sai miljoona markkaa ja 20. marraskuuta 4 200 000 000 000. Joulukuun alussa toteutettiin valuuttauudistus, jossa 1 000 000 000 000 vanhalla markalla sai yhden uuden Rentenmarkin. Sotakorvauksia jatkettiin ja Ruhr palautettiin Saksalle.

 

 

 

1 kommentti:

  1. 1. Minä vuonna weimarin tasavalta syntyi?
    2. Minkä nimisen armeijan 50 000 työläistä muodosti?
    3. Kuinka pitkään lakot kestivät?
    4. Milloin vallankumouksia tukahdutettiin?
    5. Minä vuonna tasavalta ei pystynyt maksamaan sotakorvauksia?
    6. montako markkaa oli 1 dollari

    VastaaPoista